Nebýva zvykom, že v malých mestách nájdete kvalitné reštaurácie. V prípade Krompách to neplatí. Reštaurácia a bar hotelu Plejsy každému gurmánovi ulahodí. A to nielen jedlom, ale aj prostredím.
Najčastejšími klientmi sú tu Slováci a obyvatelia susedných krajín. Ich chutiam je prispôsobený aj jedálny lístok. „Najväčší dôraz sa kladie na prepojenie modernej kuchyne s tradičnou domácou kuchyňou.“ začína náš rozhovor Peter Hric, marketingový manažér hotela Plejsy. A to platí o raňajkách, obedoch i večerách. Listovanie v jedálnom lístku potvrdzuje spojenie tradícií a modernej kuchyne. Pri polievkach sa nebudete vedieť rozhodnúť, či si dať slovenskú bryndzovú, alebo francúzsku cibuľovú. Ešte ťažší môže byť výber jedál z rýb. Zubáča, alebo lososa? A tak budete pokračovať i na ďalších stránkach. Najete sa podľa okamžitej nálady. Halušky chutia ako od mamky a stejky vyzerajú aj naživo, tak ako v reklame. „Našu kuchyňu chceme orientovať na tradičné jedlá ale v modernom a hlavne zdravom tvare.“ vysvetľuje zámery kuchyne Peter Hric. A na záver pridáva hneď 2 recepty na špeciality ich kuchyne.
1.) Domáce gnocchi na špenátovo-smotanovej omáčke, posypané parmezánom.
Do osolenej vriacej vody dáme variť gnocchi. Na panvici si rozpálime olivový olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľku a špenát. Ochutíme s čiernym mletým korením a cesnakom. Všetko pekne orestujeme a pred koncom posypeme muškátovým orieš kom. Podlejeme zeleninovým vývarom a chvíľu podusíme. Pred koncom prilejeme šľahačkovú smotanu. Všetko to necháme prejsť varom. Uvarené gnocchi pridáme do omáčky a necháme to všetko zredukovať. Na tanieri gnocchi posypeme nastrúhaným parmezánom. Jedlo doplníte plnším bielym vínom, napríklad Pinot gris.
2.) Grilovaný jahňací hrebienok podávaný s dozlata opečeným cesnakom, maslovým kelom a zdobený oravskou slaninkou.
Osolené a okorenené jahňacie hrebienky prudko opečieme na panvici a následne odložíme do vyhriatej rúry na min 180°C na dobu 12 min. Na panvici si roztopíme maslo, pridáme cesnak a kel. Osmažený cesnak s kelom a výpekom pridáme do rúry k jahňacine a spolu pečieme ešte 5 minút. Na tanieri si následne jahňacinku dozdobíme pečenou slaninkou a sherry paradajkami. Podávame s pečenými, alebo varenými zemiakmi. K pečenému jahňaciemu mäsu bez príliš výrazných aromatických a chuťových zmien môžeme servírovať silnejšie, aromatickejšie suché ružové víno, alebo bohatšie ovocné suché biele víno z dubového súdka, alebo plné extraktívne suché červené víno.
Dobrú chuť!
- leb -