Na záver svojich spomienok na turné, ktoré som ako muzikant absolvoval so svetoznámym triom Il Volo v Nemecku, vám chcem napísať niečo o tom, čomu radi holdujú mlsné jazýčky domácich obyvateľov.
Gastronómia v Nemecku
Johann Wolfgang Goethe sa raz ospravedlňoval za svoje nie veľmi podarené verše tým, že sa v nejakom hostinci nedobre najedol kyslej kapusty. V skutku originálna výhovorka, ktorá sa traduje až dodnes. Ak premýšľate o nemeckej gastronómii len ako o obyčajnom mixe piva a klobásy, potom by to bolo trestuhodné vyhlásenie o tejto veľmi jemnej a tradičnej kuchyni. Nemci sú známi ako veľkí jedáci, ktorí stáročiami vytvorili pestrú a bohatú kuchyňu s množstvom prekvapení. Nemecká kuchyňa zaujme každého, kto má rád dobré jedlo.
Korytnačky a škovránky
Nielen na svetských, ale aj na cirkevných statkoch a u bohatých kupcov sa kedysi v Nemecku podávali originálne jedlá. Patrila medzi ne korytnačia polievka, ktorá mimochodom dodnes predstavuje osobitú lahôdku v slávnom hoteli Berlín v hlavnom meste Nemecka. Bobrie stehienka, škovránčie paštéty a dusené mihule sa rokmi stali už históriou. Raky a ryby varené vo víne možno však okoštovať v niektorej z renomovaných reštaurácii. Pravdaže, obyčajní ľudia kedysi jedávali prevažne kapustu s bôčikom, halušky a šošovicu, čo zostalo ľudovým zvykom dodnes.
O národnom jedle
Na pravidelnom Oktoberfeste v Mníchove, sa každoročne možno presvedčiť, že medzi národné jedlá Nemcov v súčasnosti nepatrí iba pečený bôčik s dusenou kapustou a knedľami, ale aj pečienka a grilované kolená s hrachom či rozmanité klobásky. Mäso je vo všeobecnosti základom nemeckej gastronómie: obľúbené je hovädzie, baranie, teľacie, bravčové i divina. Kuchári pripravujú nekonečné množstvá gulášov, pečienok, rolád, rezňov a karbonátok. Všetko dopĺňajú množstvom korenín, sušeného ovocia, vína a piva. Väčšina z jedál vďačí za svoju obľúbenosť barónovi Fridrichovi von Holstein, ktorý kedysi šetril čas, a preto chcel mať na tanieri všetko naraz aj s prílohami. Vznikol holsteinský rezeň, ktorý sa stal základom pre prípravu ďalších jedál.
Hus je kráľovná
Pre jedného je priveľa, pre dvoch primálo – prízvukujú Nemci o svojej najobľúbenejšej hydine. Hus je kráľovnou nedeľných obedov a príjemných posedení s priateľmi. Za najväčšiu pochúťku nemeckí labužníci považujú prsia mecklenburskej husi a osobitú polievku, ktorú tvorí husacia krv so sušeným ovocím.
V jednom hrnci
„Eintopf“ je základom nemeckej kuchyne. Nie vždy však ide iba o zvyšky mäsa, zemiakov a zeleniny z predchádzajúceho dňa. Často je to pokrm pripravovaný z najkvalitnejších surovín a korenín. Pri slávnostnej príležitosti môžete preto dostať na stôl ,,Wurz fleisch“ – ktorý tvorí teľacie srdce, pečeň, slezina, jazyk a ďalšie vnútornosti.
Čo nikdy nechýba?
Na nemeckom stole nikdy nechýba chlieb a soľnička. Nemci chlieb zahrýzajú takmer ku všetkému. V tejto veľkej krajine pečú preto aj v súčasnosti okolo 200 druhov chleba a pečiva. Mnohé gazdinky majú vlastné recepty, ktoré patria medzi rodinné striebro a dedia sa z pokolenia na pokolenie. Okrem toho v mnohých mestách fungujú pekárne, do ktorých si každý môže priniesť upiecť doma zarobený bochník podľa vlastného dômyselného receptu.
„Zlatý mok“
„Beer“ – neoddeliteľná súčasť nemeckej kultúry, prakticky národný nápoj ,,Deutschland“. Nemecko a pivo, alebo pivo a Nemecko je nerozlučná kombinácia.. Existuje nespočetné množstvo vtipov, karikatúr, zobrazení tzv. pravého obyvateľa Nemecka, ktorý drží v jednej ruke pivo a v druhej ruke klobásu. Predstavte si, že už v 16. storočí prijali špeciálny zákon na výrobu piva, ktorý platí s menšími doplnkami dodnes. Prikazuje pivo vyrábať iba z chmeľu, jačmeňa, kvasníc a vody. A pretože Nemci zákony dodržiavajú s takmer vojenskou disciplínou, ich pivo stále nemá vo svete konkurenciu. Medzi najpredávanejšie a najpreferovanejšie značky nemeckých pív patria: Oettinger (špecializuje sa na pivo ,,pre všetkých“, Krombacher, Bitburger (je považované za výčapné pivo číslo 1), Beck’s (tradičná značka), Warsteiner (uzatvára nám prvých 5 vodcov starej značky, existuje od roku 1753), Hasseröder, Veltins (výroba bola zahájená v roku 1824, momentálne produkuje takmer 3 milióny hektolitrov piva ročne), Paulaner (Mníchovský pivovar, dodáva pivo pre Oktoberfest), Radeberger, Erdinger . Nemci na oslavu svojho národného nápoja organizujú pivné slávnosti známe po celom svete. Najznámejší z nich je bavorský Oktoberfest, ktorý trvá cca dva až tri týždne na rozhraní septembra a októbra. Veľkej obľube sa teší aj Folkfest v Stuttgarte, Starkbierfest v Mníchove, Erlanger bergkirchweih a iné slávnosti.
Peter Šterbák