Kto navštívi Gdaňsk, navštívi aj Gdyňu a Sopoty. Toto trojmesto je navzájom prepojené mestskou dopravou a tam, kde sa končí jedno mesto, začína sa druhé.
Gdyňa je moderné, prístavné mesto otvorené svetu. Charakterizuje ho krásne nábrežie, kotviace lode, plachetnice, turisti, stánky so suvenírmi a vôňa smažených rýb. Hneď v prístave sídli oceánium. Tisíce rýb a morských príšer, mušle, akváriá – pastva pre oči milovníkov mora. Neďaleko nájdetreť Morskú akadémiu, ktorá má medzinárodné renomé. Študujú na nej aj Slováci.
Sopoty preslávilo najdlhšie drevené mólo v Európe, ktoré meria 511,5 metra. Konajú sa tam aj majstrovstvá sveta v plachtení, súťaž o Pohár Baltu vo windsurfingu a sopotský triatlon. Sopoty sú známe aj Slovákom. V Lesnej opere sa už 60 rokov organizuje Medzinárodný hudobný festival. Tu si sympatie získali Helena Vondráčková a Karel Gott a dodnes sú ich fotografie na pamätnej tabuli pri vstupe do areálu.
Gastronómia
Poľská kuchyňa je neobyčajne pestrá. Medzi tradičné jedlá patrí polievka žurek, bigos, pirohy, rôzne klobásky, údeniny, kyslá kapusta, zemiaky, mäso (obľúbené je aj konské), lesné huby, mlieče výrobky (bryndza, smotana) a sladkovodné i morské ryby.
Jedlo, ktoré mi osobne veľmi chutilo je ,,bigos“ . Je to národný pokrm, ktorý sa pripravuje z teľacieho, bravčového, baranieho mäsa, hydiny, alebo aj zveriny. Okrem mäsa hlavnou zložkou je kyslá kapusta, huby, rajčiaky, cibuľa, cesnak a zo strukovín fazuľa. Jedlo má svoju nezameniteľnú vôňu a človeku po zavoňaní okamžite vybehnú slinky. Vďaka prístupu krajiny ku moru a obrovskému množstvu jazier (okolo 10 000) sú v Poľsku mimoriadne populárnym pokrmom ryby. Zo slakovodných sú najobľúbenejšie pstruh, šťuka či kapor. Z morských rýb sú pomerne dosť frekventované treska, makrela, losos a sleď. Až 30% Poľska tvoria zalesnené plochy, nie div, že v domácnostiach i reštauráciach je v častej ponuke divina. najčastejšie diviak, jeleň, zajac či lesní vtáci Lesy sú aj rajom hubárov a zberačov lesných plodov. . Jahody, podobne ako čučoriedky sa používajú v sezóne ako náplň do pirohov, čo som mal aj možnosť okúsiť a konštatujem, že mi to mimoriadne chutilo.
Mentalita
Poliakom Slováci pripisujú množstvo vlastností a stereotypov, Nie vždy lichotivých Ale radi a v hojnom množstve tam chodia nakupovať. . Mnohí ľudia považujú Poliakov za špekulantov, ktorí vedia najlepšie zinkasovať od ľudí peniaze. Ja si myslím, že Poliaci sú určite lepší obchodníci ako Slováci. Sú schopní predať všetko, aj to najhoršie a zarobiť. Možno to vyznie čudne, ale Poliak to považuje za kompliment. Samostatná kapitola je jazyk. Poľština je s našim jazykom veľmi podobná, ale je tu veľa slov, ktoré sa píšu rovnako, ale majú úplne opačný význam. Asi všetci vedia, že poľsky ,,szukač“ znamená hľadať a ,,czerstvy chleb“ znamená starý chlieb, ktorý sa už nedá jesť. Tak ako si Poliaci myslia, že slovenčina je pre nich mimoriadne vtipným jazykom, to isté si myslia Slováci o poľštine.
Záver
Niekoľko zaujímavostí o Poľsku:
1 | Takmer 35% zo 60 miliónov Poliakov žije v zahraničí. Veľké poľsky hovoriace komunity možno nájsť v USA, Kanade, Veľkej Británii, Nemecku, Austrálii, Brazílii a Argentíne.
2 | Názov ,,Poľsko“ pochádza z názvu kmeňa ,,Polanie“, čo znamená – ľudia, ktorí žijú na otvorených poliach.
3 | V období od 1600 – 1945 Poliaci bojovali za slobodu 43-krát.
4 | Ak sa chcete v Poľsku dostať výťahom na 2. poschodie, musíte stlačiť jednotku. Prvé poschodie je označené nulou.
5 | 90 % mladých ľudí v Poľsku má stredoškolské vzdelanie a 50 % má akademickú hodnosť.
6 | Poliaci vypijú priemerne 92 litrov piva za rok.
7 | Poľsko sa môže pochváliť sedemnástimi nositeľmi Nobelovej ceny, vrátane štyroch mierových cien a piatich cien za literatúru.
8 | Vo Wroclawi sa nachádza najstaršia reštaurácia v Európe. ,,Piwnica świdnicki“ je v prevádzke od roku 1275.
9 | Poliaci milujú cukríky a čokolády. Asi preto najväčšia časť v každom obchode s potravinami patrí cukrovinkám.
10 | Poľské zásoby čierneho uhlia sa odhadujú na 45,4 miliárd ton, čo je dosť na pokrytie dopytu v krajine na 500 rokov.
11 | Paczka, alebo poľská šiška je jedným z najtradičnejších poľských múčnikov a piekla sa už za čias kráľa Augusta III. na začiatku 18. storočia. Najviac šišiek (až 100 miliónov kusov) skonzumujú Poliaci posledný štvrtok pred Popolcovou stredou. Tento deň sa v Poľsku nazýva „Tučný štvrtok“.
12 | Poľska vodka Wyborowa je najstaršia značka vodky a má vyše 500 rokov.
15 | V Poľsku sa narodila Marie Curie Sklodowska – jediná nositeľka Nobelovej ceny v dvoch rôznych vedných odboroch. Aj astronóm Mikuláš Kopernik (1473-1543), ktorý ako prvý vyhlásil, že Zem nie je stredom vesmíru. Poliaci dali svetu i jedného z najmilovanejších pápežov – pápeža Jána Pavla II. (1920-2005).
Do widzenia!
Peter Šterbák