Gastronómia
Ukrajinská kuchyňa je založená na miestnych plodinách .. Na trhoviskách sa dá v sezóne vždy zohnať veľa čerstvého ovocia a zeleniny. V lese miestni ľudia často zbierajú huby a lesné plody. Ukrajinci s obľubou zavárajú kompóty, nakladajú uhorky a inú zeleninu, ktorú potom konzumujú v zime. Obľúbená je zverina, ryby z miestnych riek a tiež čierny aj červený kaviár. Existujú aj zaujímavé regionálne kuchyne, napr. Tatárska na Kryme, alebo huculská na Zakarpatskej Ukrajine. Huculi si s obľubou pochutnajú na kukuričnej kaši, ktorá sa nazýva mamalyha a je obdobou talianskej polenty či rumunskej mamaligu. Na salašoch v Poloninách sa tak ako u nás taktiež vyrába bryndza. K tatárskym špecialitám patria býčie žľazy (semenníky), čebureky (pirohy plnené pikantným mäsom a cibuľou) alebo napríklad plov (pilaf) – pokrm z ryže a ovčieho mäsa na spôsob rizota. Na Ukrajine si budete musieť zvyknúť, že rad jedál uvedených na jedálnom lístku v skutočnosti v reštaurácii nemusia mať. Jesť v reštaurácii je pre cudzincov väčšinou lacné, ale pre miestnych to znamená luxus, ktorý si málokto môže dovoliť.
Jedlá
Solanka – patrí rovnako ako okroška skôr do ruskej kuchyne, ale robí sa aj na Ukrajine. Je to veľmi hutná polievka s kúskami mäsa alebo ryby so zeleninou. Kyslo-slanú príchuť jej dodávajú prísady ako olivy, citrón, paradajky, nakladané huby a uhorkový nálev.
Okroška – studená zeleninová polievka, ktorá sa robí z kvasu. Zelenina najrôznejšieho druhu môže byť zmiešaná s mäsom alebo rybou, takže sa rozlišuje okroška zeleninová, mäsová a rybia. Biely kvas, ktorý sa pre výrobu používa, je kyslejší než kvas určený na pitie. Do okrošky sa pridávajú varené vajcia a samozrejme smotana.
Varenyky – plnené cestovinové taštičky podobné talianskym ravioli. Ako náplň sa používajú zemiaky, mäso, kapusta, tvaroh alebo tiež ovocie. Varenyky sa podávajú poliate maslom s kyslou smotanou, sladké varianty s cukrom.
Holubcom – závitky plnené zmesou koreneného mäsa a ryže (alebo pohánky) dusené v paradajkovej omáčke.
Čebureky – v oleji vyprážané závitky plnené mletým jahňacím mäsom a cibuľou s korením a petržlenom. Čeburek je národný pokrm krymských Tatárov.
Derun – ukrajinské zemiakové placky, na ktoré sa pridáva kyslá smotana.
Salo – bravčová slanina alias surová solená bravčová masť je už po stáročia ukrajinskou národnou vášňou a sú mu venované aj niektoré vtipy či dokonca básne a piesne. Často sa konzumuje s množstvom cesnaku.
Syrniki – tvarohové lievance, ktoré sa jedia na sladko ako zákusok. Navrch sa najčastejšie dáva smotana a džem.
Nápoje
Kvas – sladkokyslý penivý, slabo alkoholický nápoj vyrábaný z kvasníc, cukru a (najčastejšie ražného) chleba. Pridávajú sa do neho aromatické ochucovadlá, ako napr. čerešne, jahody, maliny, hrozienka, citrón, zázvor alebo mäta. Predáva sa na ulici z veľkých nádrží väčšinou nefiltrovaný, takže v ňom zostávajú kvasnice a má tak vysoký obsah vitamínu B.
Pivo – je na Ukrajine čoraz obľúbenejší nápoj a mladí ľudia mu väčšinou dávajú prednosť pred vodkou. K najznámejším ukrajinským značkám patrí Černihivská, Lvivska, Rogan, Slavutyč a Obolon.
Vodka – ruský aj ukrajinský národný nápoj. Ukrajinci vypijú vodky (alebo tiež “gorilky”) menej ako Rusi, napriek tomu aj oni pri pití vydržia veľa a cudzinec im sotva bude stačiť. Najznámejšia ukrajinská vodka je Nemiroff.
Čaj – má na Ukrajine rovnako silné postavenie ako v Rusku alebo v Anglicku. Rozšírené sú aj najrôznejšie čaje, ktoré varia tunajšie “bábušky” na vidieku. Čaj sa niekedy namiesto cukru zladí džemom.
Na čo to všetko bolo dobré?
Už som toho v živote precestoval relatívne dosť. Ukrajina mi chýbala do zbierky krajín, ktoré som už videl. Môžem skonštatovať, že moje predsudky po pobyte na Ukrajine padli a celkovo prevážili príjemné, pozitívne dojmy z poznania niečoho nového. Na Ukrajinu sa určite raz vrátim, ale asi zabrúsim o čosi ďalej. Návštevu Užhorodu a samotnej Ukrajiny môžem rozhodne odporučiť každej dobrodružstva chtivej náture.
Peter Šterbák